JIRA custom field default value not "sticking"

Hi

We're using JIRA Cloud. I've set a custom field which needs to have one of its options as the default value.

I've set it up according to the options provided, but the default value isn't displaying on the Edit screen of the issues. I've created screens which appear as tabs on the main Edit screen, and this field falls within one of those.

Is there something I'm doing wrong?

image2015-3-30 12:51:57.png

 

image2015-3-30 12:53:0.png

 

Thanks,

Cheryl

1 answer

0 votes

You only get a default value when creating an issue.  If you edit an issue, then the data that the field was set to on create is selected (even if it was deliberately left empty).  

This is correct behaviour because humans won't look at the fields they are not interested in when editing.  Take the example where I create an issue with "colour" set to "red" (and the default was "blue").  I've set that colour deliberately when creating the issue.  Later, I come back and alter the due date on the edit screen.  I've got no interest in the colour during that change, so for JIRA to set it to blue, just because I've editied the issue breaks the data.  Humans won't check that defaults are not breaking their data.

Suggest an answer

Log in or Sign up to answer
Community showcase
Posted Oct 16, 2018 in Jira

Looking for anyone who made the switch to Data Center

The Jira Marketing team is putting together an ebook on migrating to Data Center. We're looking for pro tips on how you staffed your project team and organized your Proof of Concept. Share yo...

77 views 0 3
Join discussion

Atlassian User Groups

Connect with like-minded Atlassian users at free events near you!

Find a group

Connect with like-minded Atlassian users at free events near you!

Find my local user group

Unfortunately there are no AUG chapters near you at the moment.

Start an AUG

You're one step closer to meeting fellow Atlassian users at your local meet up. Learn more about AUGs

Groups near you