Connector for visual studio 2013 fails to authenticate

I installed Atlassian Connector for Visual Studio 2013 a few days ago. Everything was working fine but 2 days ago the connector stopped authentication with JIRA online.

If I click the url in the Project Configuration dialog I can log on without any problems on the browser but the connector always gives the error "Failed to connect to the server .... The remote returned an error: (401) Unauthorized". The full exception message is:

Failed to connect to server "Jira online"

The remote server returned an error: (401) Unauthorized.<br><br>Url: https://qualtechsoftware.atlassian.net/rest/auth/1/session<br>Data: {"username":"------------------","password":"--------"}<br>Response: {"errorMessages":["Login failed"],"errors":{}}<br>

System.Net.WebException

at Atlassian.plvs.api.jira.RestClient.jsonOpNoRetry(String method, String tgtUrl, Object json, HttpStatusCode expectedCode)
at Atlassian.plvs.api.jira.RestClient.restLogin()
at Atlassian.plvs.api.jira.facade.RestJiraServerFacade.login(JiraServer server)
at Atlassian.plvs.api.jira.facade.SmartJiraServerFacade.<>c__DisplayClass2.<login>b__0(JiraServer param0)
at Atlassian.plvs.api.jira.facade.SmartJiraServerFacade.delegatedVoid(JiraServer server, DelegateVoid rest, DelegateVoid classic)
at Atlassian.plvs.api.jira.facade.SmartJiraServerFacade.login(JiraServer server)
at Atlassian.plvs.dialogs.jira.TestJiraConnection.testConnection()

Anyone has any ideas where I can look to find any possible miss-configuration or what I can try to make it work?

Thanks

Tony

3 answers

Having the exact same problem, anyone has any advice?

Me too.  I know from the discontinuation announcement that Atlasssian won't respond to this now, but do any other users have anything to contribute?  Is the 2013 VS connector working for anyone else?  FWIW I'm trying to authenticate against JIRA Cloud (hosted), and getting the exact same error as Antonio.  I am 100% confident that the username/password entered are correct, as copying and pasting them from the error into the login page works fine.

Well I just got this working!  The trick is to find the actual username, not necessarily the login you use for Jira.  You login, and create users, by email address.  But a username is created for you, that is only visible from user administration.  That username (in my case "admin") was all I needed to get the VS connector working.

Suggest an answer

Log in or Join to answer
Community showcase
Sarah Schuster
Posted Jan 29, 2018 in Jira

What are common themes you've seen across successful & failed Jira Software implementations?

Hey everyone! My name is Sarah Schuster, and I'm a Customer Success Manager in Atlassian specializing in Jira Software Cloud. Over the next few weeks I will be posting discussion topics (8 total) to ...

3,168 views 13 19
Join discussion

Atlassian User Groups

Connect with like-minded Atlassian users at free events near you!

Find a group

Connect with like-minded Atlassian users at free events near you!

Find my local user group

Unfortunately there are no AUG chapters near you at the moment.

Start an AUG

You're one step closer to meeting fellow Atlassian users at your local meet up. Learn more about AUGs

Groups near you
Atlassian Team Tour

Join us on the Team Tour

We're bringing product updates and pro tips on teamwork to ten cities around the world.

Save your spot