NullPointerException when accessing JQL

Whenever I am trying to access "/issues/?jql="  I am getting 500 error and below is exception

Cause

Referer URL: http://localhost:8889/plugins/servlet/upm

com.atlassian.cache.CacheException: java.lang.NullPointerException
com.atlassian.cache.CacheException: java.lang.NullPointerException
	at com.atlassian.cache.memory.DelegatingCache$DelegatingLoadingCache.get(DelegatingCache.java:270)
	at com.atlassian.jira.issue.fields.config.persistence.CachedFieldConfigSchemePersister.getFieldConfigScheme(CachedFieldConfigSchemePersister.java:100)
	at com.atlassian.jira.issue.fields.config.manager.FieldConfigSchemeManagerImpl.getValue(FieldConfigSchemeManagerImpl.java:72)
	at com.atlassian.jira.issue.fields.config.manager.FieldConfigSchemeManagerImpl.getValue(FieldConfigSchemeManagerImpl.java:63)
	at com.atlassian.jira.issue.fields.config.manager.FieldConfigSchemeManagerImpl.getRelevantConfigScheme(FieldConfigSchemeManagerImpl.java:323)
	at com.atlassian.jira.issue.fields.config.manager.FieldConfigSchemeManagerImpl.getRelevantConfig(FieldConfigSchemeManagerImpl.java:293)
	at com.atlassian.jira.issue.fields.CustomFieldImpl.getRelevantConfig(CustomFieldImpl.java:670)
	at com.atlassian.jira.issue.fields.CustomFieldImpl.getReleventConfig(CustomFieldImpl.java:362)
	at com.atlassian.jira.issue.fields.CustomFieldImpl.isInScope(CustomFieldImpl.java:390)

.............

        

I don't find any exception when I navigate to FieldConfigurationSchemes in Administration but the above exception is thrown whenever I navigate to IssueNavigator by using this url  http://host:port/issues/?jql=

But I can browse any single issue independently.  How do I fix this?

 

Thanks

Krishnan

 

2 answers

Hi,

If I look at the stacktrace, there seems to be something wrong with your field configuration. You could try running the integrity checker (Administration > System > Integrity Checker) to see if that shows what the problem is.

Regards,

Geert

Passed all the integrity checks. there is no mention of Field configuration at all

Had a similar issue, where I was unable to search by any select lists.

There's probably something wrong in the database, for me it was select list options having value of "null" or "disabled" column being "null". So you'd have to look for nulls that shouldn't be there. 

select * FROM customfieldoption where customvalue is null OR disabled is null;

Might be something completely different. 

Also, after you cleaned up the nulls, make sure you clear the cache:

Back up, and then delete jira_home/caches/indexes/ folder. You might even want to try that first, might get lucky and find out that only the cache was messed up. 

 

Suggest an answer

Log in or Join to answer
Community showcase
Sarah Schuster
Posted Jan 29, 2018 in Jira

What are common themes you've seen across successful & failed Jira Software implementations?

Hey everyone! My name is Sarah Schuster, and I'm a Customer Success Manager in Atlassian specializing in Jira Software Cloud. Over the next few weeks I will be posting discussion topics (8 total) to ...

3,305 views 14 20
Join discussion

Atlassian User Groups

Connect with like-minded Atlassian users at free events near you!

Find a group

Connect with like-minded Atlassian users at free events near you!

Find my local user group

Unfortunately there are no AUG chapters near you at the moment.

Start an AUG

You're one step closer to meeting fellow Atlassian users at your local meet up. Learn more about AUGs

Groups near you
Atlassian Team Tour

Join us on the Team Tour

We're bringing product updates and pro tips on teamwork to ten cities around the world.

Save your spot