All gadgets disappeared after JIRA restore Edited

ALL gadgets went missing after a Restore System activity.

Error message as follows:

gadget error.PNG

Tried to add gadget but shows only 1 entry:

add gadget window.PNG

I checked Add-on Manager and still see gadget plugin still there with most of the modules enabled:

gadget add ons.PNG

Checked the logs and see error messages such as follows:

2017-05-21 03:59:38,040 http-bio-8080-exec-25 WARN anonymous 239x2403x1 - 192.168.48.231,192.168.85.122 /secure/Dashboard.jspa [gadgets.renderer.internal.GadgetSpecFactoryImpl] Error occurred while retrieving gadget spec for rest/gadgets/1.0/g/com.atlassian.jira.gadgets:introduction-gadget/gadgets/introduction-gadget.xml

It shows that for all the missing gadgets.

 

Our JIRA version is 6.3.1 

 

Can anyone tell what seems to be the issue here?

Any help is much appreciated.

 

Gideon

1 answer

0 vote

Has the base url changed?  Can you check and correct it if it's not a restoration over the system the backup was of?

Nic,

Thanks for the response.

No, the Base URL is basically unchanged.

Not sure if it helps but our installation is Unix-based and had a storage movement activity so I have to shut the instance down and restore everything after that.

Gideon

Ok, if the base url is correct, then the next step is to look at the add-ons - I'd try to disable and then re-enable them.

If it still persists, the next step is to look at the logs in detail.

Nic,

I had to pick a few gadgets and disable/re-enable them. No change in the gadgets in the Dashboard view. No changes in the add gadgets window either.

I'm looking at my logs in detail now and still picking up hints.

Can you help me pin point any keywords to check in the logs?

2017-05-21 18:44:51,610 http-bio-8080-exec-19 WARN anonymous 1124x89557x1 - 192.168.48.231,192.168.85.122 /secure/Dashboard.jspa [gadgets.renderer.internal.GadgetSpecFactoryImpl] Error occurred while retrieving gadget spec for rest/gadgets/1.0/g/com.atlassian.jira.gadgets:introduction-gadget/gadgets/introduction-gadget.xml
2017-05-21 18:44:51,612 http-bio-8080-exec-19 WARN anonymous 1124x89557x1 - 192.168.48.231,192.168.85.122 /secure/Dashboard.jspa [gadgets.renderer.internal.GadgetSpecFactoryImpl] Error occurred while retrieving gadget spec for rest/gadgets/1.0/g/com.atlassian.jira.gadgets:introduction-gadget/gadgets/introduction-gadget.xml
2017-05-21 18:44:51,612 http-bio-8080-exec-19 WARN anonymous 1124x89557x1 - 192.168.48.231,192.168.85.122 /secure/Dashboard.jspa [gadgets.embedded.internal.GadgetUrlBuilder] GadgetUrlBuilder: could not parse spec at rest/gadgets/1.0/g/com.atlassian.jira.gadgets:introduction-gadget/gadgets/introduction-gadget.xml
2017-05-21 18:44:51,628 http-bio-8080-exec-19 WARN anonymous 1124x89557x1 - 192.168.48.231,192.168.85.122 /secure/Dashboard.jspa [gadgets.renderer.internal.GadgetSpecFactoryImpl] Error occurred while retrieving gadget spec for rest/gadgets/1.0/g/com.atlassian.jira.gadgets/gadgets/login.xml
2017-05-21 18:44:51,629 http-bio-8080-exec-19 WARN anonymous 1124x89557x1 - 192.168.48.231,192.168.85.122 /secure/Dashboard.jspa [gadgets.renderer.internal.GadgetSpecFactoryImpl] Error occurred while retrieving gadget spec for rest/gadgets/1.0/g/com.atlassian.jira.gadgets/gadgets/login.xml
2017-05-21 18:44:51,629 http-bio-8080-exec-19 WARN anonymous 1124x89557x1 - 192.168.48.231,192.168.85.122 /secure/Dashboard.jspa [gadgets.embedded.internal.GadgetUrlBuilder] GadgetUrlBuilder: could not parse spec at rest/gadgets/1.0/g/com.atlassian.jira.gadgets/gadgets/login.xml

We are trying to minimize downtime as of the moment.

I think issues data is intact and creation of issues is not affected.

Would you recommend to keep JIRA still open for users while resolving the Gadgets issue?

Yes, I think it's purely broken gadgets.  But the errors you're getting are implying your gadgets are looking in the wrong place, like the base-url is incorrect.

Nic,

Thanks for your inputs. I have raised this issue in Atlassian support with ticket number GHS-83185. I guess anyone following this issue can look that up as well.

Surprisingly, the gadget issue was fixed by just doing another JIRA restart right after restoring xml backup. 

The new error that appeared was gadgets cannot fetch any data showing "An internal server error occurred when requesting resource". It was fixed by stopping JIRA, removing the indexes directory under $JIRA_HOME/caches, then restarting again as advised by Atlassian support.

Apparently, that action also removed all data as the gadgets are showing no issues were created yet. It's as if the database was empty. So I did another xml backup restore. Everything was in place after that. Atlassian support advised to do another re-index just to ensure that the index files are in line with the database.

We're up and running again.

Regards,

Gideon

Suggest an answer

Log in or Sign up to answer
Atlassian Community Anniversary

Happy Anniversary, Atlassian Community!

This community is celebrating its one-year anniversary and Atlassian co-founder Mike Cannon-Brookes has all the feels.

Read more
Community showcase
Julia Dillon
Posted Tuesday in Jira

Tell us how your team runs on Jira!

Hey Atlassian Community! Today we are launching a bunch of customer stories about the amazing work teams, like Dropbox and Twilio, are doing with Jira. You can check out the stories here. The thi...

149 views 1 17
Join discussion

Atlassian User Groups

Connect with like-minded Atlassian users at free events near you!

Find a group

Connect with like-minded Atlassian users at free events near you!

Find my local user group

Unfortunately there are no AUG chapters near you at the moment.

Start an AUG

You're one step closer to meeting fellow Atlassian users at your local meet up. Learn more about AUGs

Groups near you